Annonseinnhold fra Stkfinans.no

En av de første store investeringene man gjør som ung voksen er å kjøpe sin første bil, og det er ingen tvil om at dette er et stort øyeblikk for mange (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.). Men når det er sagt så følger det jo en del kostnader med dette, og en av de største i så måte er forsikringen. Det er imidlertid mulig å gjøre dette på en slik måte at det ikke ruinerer deg.

Å finne en billig forsikring for en ung sjåfør er ingen lett oppgave, og det føles unektelig slik at selskapene vegrer seg mot å gi gode tilbud – spesielt hvis det er kraftige biler det er snakk om. Hvis man er under 24 år sier statistikken nemlig at det er 30% større sjanse for å få en skade på bilen enn for andre sjåfører, og dette resulterer i dyrere forsikring.

Kort fortalt gjelder det derfor å være smart når man kjøper bil, og da handler det naturligvis om motorstørrelse. Andre faktorer som biltetthet, infrastruktur og klima spiller også inn, samt kommunal skadehistorikk spiller også inn på prisnivået på forskringen. Finnes det mange biler der du bor samtidig som det er glatt vinterstid vil derfor forsikringen bli dyrere ettersom ulykkesrisikoen er større.

Det er også viktig å se på verdien på bilen. Mye motor = dyr bil, og da må man gjerne ha kasko. Har du derimot en lav verdi på bilen din vil kasko som regel være unødvendig ettersom innbetalingene hvert år utgjør en stor del av bilens verdi. Det kan derfor være smart å droppe kaskoen og heller investere i en ny bil hvis man skulle være uheldig. Det kan være vanskelig å vurdere om man burde ha kasko eller delskasko, men det er nesten noe man er nødt til å se nærmere på.

Ansvarsforsikring er obligatorisk og skal dekke skader du måtte påføre andre menneskers kjøretøy, mens kaskoen dekker skader på din egen bil.

Det er unektelig slik at det er mange som bor hjemme i ganske mange år og som derfor bruker foreldrenes bil. Kjører man skadefritt er det derfor foreldrene som nyter godt av det og ikke den unge – og det er jo naturligvis uheldig. Har du vært flink å holde bilen på veien og skadefri er det dumt å ikke nyte godt av det i form av økt bonus. Å starte med 20% bonus etter flere års skadefri kjøring er rett og slett uklokt.

Det er derfor slik at mange forsikringsselskaper har egne ungdomsbonuser som du kan nyte godt av når du kjører foreldrene bil. Skadefri kjøring kan gi deg 10% økning i bonus hver år. Bonus er noe man opparbeider seg når man kjører skadefritt, og den fungerer slik at for hvert år som du ikke bruker forsikringen så rykker du opp et trinn på den såkalte bonusstigen. Maksimal bonus er 75%.