New York er en spesiell by på mange måter, men har du noen gang lagt merke til hvordan byen i seg selv er arrangert? Med arrangert mener vi ‘bygd opp’ og det er ingen tvil om at man har vært forut for sin tid når byen ble planlagt. Har du sett et kart over byen vil du forstå hva vi mener.

Følger du linken får du et godt bilde av hva vi mener, og her er det virkelig morsomt å se hvordan man har tenkt. Man kan praktisk talt følge alle gatene snorrett i alle retninger og det er ikke så mye som en sving å finne på selve Manhattan. Hva er det som er så spesielt med det vil du kanskje spørre deg? Svaret på det er enkelt: du får en strømlinjeformet by hvor trafikkbildet er forutsigbart samt at de har utnyttet hver eneste kvadratmeter med areal til fulle. Gatene er dessuten nummerert med tall slik at det er enkelt å finne frem – og når vi sier enkelt så er det jo naturligvis med en klype salt for oss nordmenn! Byen er jo naturligvis gigantisk og å kalle det for enkelt å manøvrere i er vel en slags overdrivelse, men du forstår kanskje poenget uansett.

Å bygge opp en by slik har naturligvis krevd fremsynthet og når befolkningstettheten er så stor så er det naturligvis utfordrende å få ting til å gli lett. New York er så stor at man nesten ikke kan fatte det, og når vi forteller deg at det er snakk om 8,5 millioner innbyggere så begynner det kanskje å demre. Vi snakker her om at det er USAs største by og det samlede befolkningstallet tilsvarer nesten 2x Norges innbyggere – det er kolossalt med mennesker på en forholdsvis liten plass!

Da forstår man kanskje hvor dyktige man har vært med planleggingen av byen og hvor viktig det er at man gjør det på denne måten – sammenlign byen gjerne med Oslo og Bergen og du vil straks forstå at planleggingen på langt nær har vært like god der.

Og bare for å ta med et lite PS til slutt: Tar vi med storbyområdet New York, også kalt Greater New York eller New York metropolitan area, snakker vi 22,2 millioner mennesker – en av de mest folkerike byområdene i verden.