Den hender dessverre fra tid til annen at nordmann opplever å bli svindlet, og det kan dreie seg om både id-tyveri og kortsvindel, i tillegg til mye annet.

Et eksempel på dette med svindel kan vi lese i denne saken på RadioVolum, og den tar for seg saken om en 40-åring fra Os som tilegnet seg hundretusenvis av kroner gjennom å ta opp lån i andre menneskers navn. Hva straffen for dette ble kjenner vi ikke til i dag, men at det vanket fengsel er det nok liten tvil om.

Men uansett: slike ting skjer jo og det gjelder å beskytte seg så godt som mulig mot svindelforsøk og id-tyveri. Som forbruker må du være veldig på vakt over din personlige økonomi og hele tiden følge med på hva som kommer inn og hva som går ut av din konto. Ha kontroll på alle regningene og spesielt når det gjelder faktura for bestillinger av varer du ikke kan huske å ha gjort. Sjekk din kredittkortregning nøye når den kommer i posten ettersom dette ofte er en kilde til svindel.

Når det gjelder kredittkort har vi et godt tips å komme med: når du skal forhåndsbetale for en vare eller befinner deg i utlandet og skal dra kortet, da skal kredittkortet bestandig brukes. Dette er veldig viktig ettersom det sikrer deg økonomisk på mange måter samt sparer det for mye ekstra arbeid.

Når kredittkortet trekkes vil ikke beløpet belastes din personlige konto, men bankens konto – altså banken du har fått kredittkortet hos. I etterkant mottar du en faktura på de beløpene du har brukt, og det er derfor det er så viktig å sjekke at det ikke har blitt gjennomført urettmessige trekk på ditt kort.

Hvis det har blitt det så har du som kunde muligheten til å forklare banken at dette er et ukjent beløp for deg og at dette ikke er noe du har kjøpt eller betalt for. Banken sitter med bevisbyrden og må derfor ordne opp i saken – enkelt forklart. Du er også beskyttet mot konkurser hvis du betaler med kredittkort, og da har du rett på å få pengene refundert. Dette kan være kjekt når du forhåndsbetaler varer og ikke mottar det du har kjøpt før firmaet går konkurs.