Hvem hadde trodd at man i dag skulle få muligheten til å spare i bank til en rente på 1,8-2,0 prosentpoeng? I hvert fall ikke jeg, det er altså helt sikkert, men uansett hva jeg måtte mene så er i alle fall dette tilfellet i dag. De største bankene og vanligste bankene i landet i dag tilbyr ikke rare sparerenten for sine kunder, og satsen ligger bare marginalt over styringsrenten til Norges Bank – altså på omtrent 0,5 prosent.

Men nå skal du holde deg fast, for her kommer dagens sparemulighet: visste du at mange av landets banker som utelukkende tilbyr forbrukslån også tilbyr høyrentekontoer med en rente som overgår alle de andre ordinære bankene i landet i dag? Nei, det var faktisk ikke jeg heller klar over, og det hele er egentlig ganske interessant, og mange vil nok spørre seg: hvordan er dette i det hele tatt mulig?

Jo, det hele henger jo naturligvis sammen med at disse bankene også tjener mye penger på sin utlånsvirksomhet, men for å låne ut mye penger må de selvsagt ha mye penger å låne ut. Og da må de få penger inn, og hvordan gjør de det? Jo, det tilbyr sine sparekunder meget gunstige innskuddsrenter!

Regnestykket er helt enkelt og man trenger ikke å være matematikkprofessor for å forstå det: Banken får inn penger ved å tilby kundene en sparerente på f.eks. 1,8%. De låner ut penger til de som ønsker usikrede lån og tar en rente på alt fra 8-20 prosent! Så da skjønner du at marginene som disse bankene opererer på er milevis unna det de ordinære bankene kan tilby sine kunder, og alt i alt må jeg nesten få lov til å si at dette er en meget smart måte å skaffe seg kapital på.

Og det beste av alt: det kommer både banken til gode og deg som vil spare penger til gode. To fluer i én smekk, og den som kanskje må lide mest er de som skal låne penger hos forbrukslånbankene – men det er en helt annen sak.