Hvorfor er forbrukslånet dyrere enn andre lån

Posted by admin on November 03, 2014
Uncategorized

Forbrukslånet er et interessant økonomisk fenomen som de aller fleste av oss en eller annen gang i livet har vært borti. Noen tar opp slike lån for å refinansiere dyrere gjeld, mens andre har behov for litt ekstra penger, men hvorfor er disse lånene dyrere en vanlig lån i banken?

Det er egentlig ikke så vanskelig og stikkordet her er sikkerhet – eller mangel på det, for å si det sånn. Når en bank låner ut penger ønsker den naturligvis å ha en sikkerhet for pengene som lånes ut, og når man for eksempel tar opp et boliglån må man stille sikkerhet i huset. Det innebærer at banken har muligheten til å selge huset du har kjøpt hvis du ikke gjør opp for deg. Slik sikkerhet finner man ikke i forbrukslån og dette igjen betyr at bankene løper en større risiko når de låner ut penger til deg. Det eneste de da har å ta utgangspunkt i kredittsjekken de gjennomfører, og på bakgrunn av dette vil de komme med et tilbud til deg. Hvorfor ønsker bankene å operere med en slik risiko da, spør du deg kanskje? Jo, det er naturligvis fordi de tjener gode penger på det – verken mer eller mindre.

Høye renter gir gode inntekter og det er naturligvis derfor at de tilbyr slike lån. Etterspørselen etter forbrukslån er også stor og det finnes et bredt utvalg av tilbud som man kan benytte seg av. Hvorfor etterspørselen er så stor etter disse lånene finnes det naturligvis flere årsaker til men det er nok noen som stikker seg spesielt ut i så måte.

Har du et raskt behov for penger er forbrukslånet helt og holdent uovertruffent ettersom du kan ha pengene på kontoen din den samme dagen som du søker eller dagen etterpå. Dette kan være gull verdt i de tilfeller hvor du f.eks. trenger penger raskt til for eksempel å slå til på en ferie eller noe annet du ønsker deg. I tillegg så er ikke rentene så avskrekkende høye at man ikke klarer å betale ned det man har lånt hvis man har en økonomi som er greit.

I tillegg kan man bruke pengene til det man vil og banken vil heller aldri stile deg noen form for spørsmål angående bruken av disse. Lånet er også populært til refinansiering av dyr gjeld, som for eksempel smålån eller kredittkortgjeld. Utvalget er som sagt stort og ved å gjøre et godt forarbeid kan man skaffe seg et lån som slett ikke er så aller verst når det kommer til rentenivå, men husk at det bestandig er du og ingen andre som er ansvarlige for gjelden du setter deg i.

Har du en frynsete økonomi har du heller ingen grunn til å gjøre situasjonen enda verre med å sette deg i dyr gjeld – husk at det kan være dyrt å være fattig!

Du har i alle fall fått et lite innblikk i hvorfor forbrukslånet har en høyere rente enn alminnelige lån og hvilke mekanismer som ligger bak dette. Det er egentlig helt logisk og ikke spesielt komplisert – det handler bare om å se hva som ligger bakom.